2011. szeptember 2., péntek

II. A kormányzatról

Úgy gondolom, a kormányzat, a szervezett hatóság, vagy az állam csak a tulajdon és a monopólium fenntartására, megvédésére szükséges. Csak ebben a tekintetben bizonyult hatékonynak. Az egyéni szabadság, az emberi jólét és a társadalmi harmónia támogatójaként, ami önmagában a valódi célt jelenti, a kormányzat a világ minden nagy embere által elítéltetett.
Ezért hát hiszem, Anarchista társaimmal egyetemben, hogy a törvényi előírások, jogszabályok, végzések, alkotmányos rendelkezések mind támadóak. Soha sem késztettek még egyetlen embert sem, hogy megtegyen bármit, amit megtehet, és meg nem tette volna az elméje és a temperamentuma révén, és ugyanígy nem is akadályozták meg semmiben. Millet képi leírását, a „Férfi a kapával”, Meunier mesterművét a bányászokról, ami segített a munkaerő felemelésében a megalázó helyzetéből, Gorki leírását az alvilágról, Ibsen pszichológiai elemzését az emberi életről soha nem váltotta volna ki kormányzat, mint ahogy nem ösztönöz a fuldokló gyermek, az égő házban rekedt béna nő megmentésére semmilyen törvényi előírás vagy a rendőr gumibotja. Hiszem, sőt tudom, hogy bármi, ami finom és szép az emberi kifejezésben, az a kormányzattal ellentétben adja elő magát, és nem pedig miatta.
Ezért hát az Anarchisták igazoltak, azt feltételezve, hogy az Anarchizmus - az kormányzat hiánya - biztosítja a lehető legszélesebb, legtágasabb teret az akadálytalan emberi fejlődésnek, amely a társadalmi fejlődés és harmónia sarokköve.
Ami azt a sztereotipizált érvet illeti, miszerint a kormány egyfajta ellenőrzés a bűnözés és a vétkek felett, már a törvények alkotói sem hisznek ebben. Ez az ország dollármilliókat költ a „bűnözők” rácsok mögött tartására, mégis a bűnözés szintje növekszik. Bizonyára ezt az állapotot nem a törvények elégtelensége okozza! A bűncselekmények 90 százaléka a tulajdont érinti, ami a gazdaság hibáiban gyökerezik. Mindaddig, amíg ez utóbbi létezik, minden lámpaoszlopot akasztófává alakíthatunk át, a bűnözésre gyakorolt legkisebb hatás nélkül. Az örökletes bűncselekmények természetesen nem orvosolhatóak törvényekkel. Minden bizonnyal ma is tanuljuk még, hogy az ilyen bűncselekmények csak a legjobb modern orvosi módszerekkel kezelhetőek hatékonyan, és mindenekelőtt egy mélyebb értelemben vett közösség, kedvesség és megértés szellemével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése